PERHATiAN

Adalah dimaklumkan bahawa tidak semua artikel didalam blog ini adalah dari karya saya, ada sesetengahnya (yg bertanda *) diambil dari blog lain untuk renungan bersama.
Terima Kasih.

Tuesday, September 25, 2007

Aku sedang mencari kekuatan; bagaimana mendapat keyakinan yang mendalam.Aku sedar tanpa iman yg mendalam, aku tidak berupaya melonjak ke depan. Belenggu kebiasaan dan tarikan nafsu begitu kuat sekali. Ketika tarikan al Hawa memuncak, aku gagal memimpin diri ke arah jalan yang haq. Oh Tuhan, bantulah hamba ini. Kurniakanlah iman yang benar. Hanya kepadaMU aku berserah.Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
1.) Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya,bukan asal keturunannya.
2.) Kecantikan yang abadi ialah pada ke elok kan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan pada wajah dan pakaiannya.
3.) Di dalam masyarakat manusia ada 'binatang jalang', tetapi di dalam masyarakat binatang tak ada 'manusia jalang'.
4.) Anak-anak adalah umpama pokok pokok bunga yang indah dan yang menjadi tanah dan baja adalah ibubapanya.
5.) Satu jam awal adalah lebih baik dari satu minit terlewat.
6.) Lalai sesaat adakalanya mencucurkan airmata setahun.
7.) Masa dihargai,janji ditepati.
8.) Tanpa semangat tak akan ada pekerjaan besar yang dapat diciptakan.
9.) Suatu beban yang berat yang dipikul dengan senang hati akan menjadi ringan.
10.) Orang yang menghadapi pekerjaan dengan sombong dan takbur, selamanya tidak akan mengecap rasa bahagia meskipun ia mencapai kemajuan dalam pekerjaannya.

Monday, September 24, 2007

Hari ni aku ada dapat email dari member opis.... ya allah punyalah bengangnya aku kat anak Tun Mahathir nie.... ada ke ajak org yang tak berkenaan sama-sama menghadiri majlis doa selamat untuk bapak dia... yg dia ajak tu pulak tok pekong cina, tok pekong india dan paderi-paderi.... apa dia ni tak caya kat Allah s.w.t lagi ke? Atau mungkin ini yang dikatakan 'MALAYSIA BOLEH' kot! Satu lagi perkara yang akan membuat Allah swt murka kepada kita..... tak taulah aku... bala allah swt semakin hampir.... berdoalah kita.

Ungkapan berhikmah Saidina Abu Bakar r.a

Ungkapan berhikmah Saidina Abu Bakar r.a
"sesungguhnya berdiri iblis dihadapanmu, jiwa berada disebelah kananmu, nafsu pula disebelah kirimu, dunia berada dibelakang mu, semua anggota tubuh disekitarmu, sedangkan Allah 'Azzawajalla berada di atasmu.... Maka menghasutlah sang iblis laknatullah kepadamu agar meninggalkan agama mu, jiwa pula mendorong mu kearah maksiat, nafsu pula mendorongmu agar memenuhi tuntutan syahwat sedang dunia pula mengajakmu agar memilihnya dari memilih akhirat, anggota tubuh mu meminta agar kamu melakukan sebanyak mungkin dosa dan Allah menghendaki kamu agar memasuki syurga serta mendapatkan keampunannya..... Siapa yang memenuhi pelawaan iblis maka hilanglah agama dari dirinya... siapa yang menuruti ajakan jiwanya maka hilanglah darinya nilai nyawanya... siapa yang mengikuti tuntutan nafsunya maka hilanglah akal darinya... siapa yang memenuhi ajakan dunia maka tiadalah lagi akhirat untuknya... siapa yang menuruti ajakan anggota tubuhnya maka hilanglah syurga untuk dirinya.... manakala sesiapa yang memenuhi pelawaan Allah 'Azzawajalla maka sesungguhnya akan hilanglah pada dirinya semua kejahatan serta dia akan memperolehi segala kebaikan....... yang manakah kita??

BOIKOT!!

Bebaskan Palestin!